8 tips: bereik meer met geweldloos communiceren

Een meningsverschil of discussie kan je ergens brengen. Maar helaas kan het ook overgaan in ruzie of in een ontevreden gevoel over elkaar. Waar zit hem dat in? Vaak spelen de woorden die je kiest en de toon waarop je ze uitspreekt een grote rol. Met geweldloos communiceren kom je sneller tot een gezamenlijk doel. 8 simpele tips om dit te bereiken!

In een gesprek wordt veel gezegd. Maar tussen wat de brenger van de boodschap bedoelt en hoe de ontvanger het opvat, kan een enorm verschil zitten. Hoe kun je zo effectief mogelijk en geweldloos communiceren?

Tip 1: Vermijd verwijten
Vermijd woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’ en gebruik geen etiketten als ‘jij bent’ en ‘jij doet’. Stel positief geformuleerde en oprechte vragen en blijf in het hier en nu. Wanneer je namelijk terug komt op een eerdere situatie, kan het zijn dat je over iets gaat praten wat niet meer aan de orde is en zo alsnog terecht komen in verwijten.

Tip 2: Schep geen verwachtingen
Projecteer jouw gevoel over een bepaalde situatie niet op de ander en verwacht niet dat een ander zich in een bepaalde situatie net zo voelt of gedraagt als jij in die situatie zou doen. Accepteer dat een ander iets anders kan denken of voelen. Keer zaken ook niet om: als iemand iets aan jou vraagt, geef dan niet aan dat jij dit ook niet van de ander vraagt. De een vindt iets nu eenmaal belangrijker dan een ander.

Tip 3: Spreek vanuit jezelf
Verschuil je niet achter wat een ander vindt en zeg ook niet dat je je niet voor kunt stellen dat je gesprekspartner het zelf prettig vindt op deze manier. Spreek vanuit jezelf door te praten vanuit ‘ik vind’ of ‘ik wil’. Geef ook aan waarom je iets vindt: Ik zie dat je dit doet, daar voel ik mij zo bij en ik zou het fijn vinden als..’.

Tip 4: Erken gevoelens van de ander
Maak het gevoel van je gesprekspartner niet kleiner dan het voor hem of haar is en doe het niet af met een grapje. Neem het serieus, wees begripvol en erken dat dit gevoel er mag zijn.

Tip 5: Wees duidelijk over wat je wilt
Ga er niet vanuit dat je gesprekspartner wel uit zichzelf weet wat jij bedoelt. Maak duidelijk wat je wilt en vraag hulp als je dat nodig hebt.

Tip 6: Stel vragen en vraag door
Denk niet voor de ander en neem niet zomaar aan dat het waar is wat jij denkt dat de ander bedoelt. Vraag door op wat je gesprekspartner zegt of op wat je hoort. Bedoelt de ander het zoals jij het opvat? Trek ook niet zomaar conclusies op basis van wat je ziet. Neem niet zomaar aan dat iemand boos is, maar merk op dat jij ziet dat de ander niet vrolijk kijkt en vraag of er iets is.

Tip 7: Respecteer de mening van de ander
Dring je eigen werkelijkheidsbeleving niet op aan anderen en probeer de ander niet te overtuigen van jouw gelijk. Gun je gesprekspartner een eigen wereldbeeld met eigen ideeën en accepteer en respecteer deze.

Tip 8: Laat de ander uitspreken
Val je gesprekspartner niet steeds in de rede. Als je luistert, krijgt de ander het gevoel serieus te worden genomen.

En tot slot: geweldloos communiceren begint bij jezelf
Anders communiceren dan je gewend bent lijkt misschien even lastig. Toch is het een belangrijke stap om verschillende relaties te verbeteren. Relaties in je privé situatie, maar ook op het werk. Bedenk dat je met bepaald gedrag ander gedrag opwekt. Dus wil je dat een ander op een andere manier omgaat met jou, verander dan je eigen gedrag. Er is een grote kans dat je gesprekspartner mee beweegt en jullie vanaf dan samen geweldloos communiceren.